500gfasolidowolny rodzaj; powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem fasolę przebieramy, wyrzucając ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukujemy w zimnej wodzie
wodapo zalaniu fasoli powinna sięgać ¾ wysokości garnka
2łyżki soliopcjonalnie
1listek laurowyopcjonalnie
1ząbek czosnkuopcjonalnie; cały, obrany
Instrukcje
Fasolę zalewamy na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiamy do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować fasolę następnego dnia.W trybie przyspieszonym fasolę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
Odsączamy namoczoną fasolę na sicie i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).Można też ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
Do garnka z fasolą dodajemy opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewamy fasolę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
Zagotowujemy całość.
Zmniejszamy ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiamy fasolę do ugotowania na 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli. Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - fasola przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów. Gotowanie bez przykrycia - fasola przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu. Czas gotowania najpopularniejszych rodzajów fasoli: Biała fasola duża (Jaś): 60 minut Biała fasola średnia: 90-120 minut Pomarańczowa/czerwona fasola: 90-120 minut Fasola pinto: 90-120 minut Czarna fasola: 60 minut
Po upływie 1 godziny sprawdzamy czy fasola jest wystarczająco miękka. Kontynuujemy sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do fasoli dosypujemy sól.
Serwujemy gorącą lub studzimy, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób fasola nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Z 500 g suszonej fasoli uzyskujemy ok. 1 kg ugotowanej fasoli.
Fasolę przeznaczoną jako bazę do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
Zalewę z fasolki z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania fasoli w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
Fasolę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.