Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak ugotować kaszę bulgur
Jak ugotować kaszę bulgur. Gotowana kasza bulgur i podstawowe dodatki.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia:
Arabska
Słowo kluczowe:
kuskus czas gotowania
Servings:
2
Calories:
301
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
szklanka
kaszy bulgur
drobne, średnie lub grube ziarna
1½
szklanki
wody
1
łyżeczka
oliwy
extra vergine
1
szczypta
soli
Instrukcje
Zagotowuję wodę z solą. Następnie dodaję olej.
Bulgur wsypuję do garnka z wodą i delikatnie mieszam. Przykrywam i zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie bulgotała.
Gotuję na wolnym ogniu. Czas gotowania:
- drobnoziarnista: 8 minut
- średnioziarnista: 12 minut
- gruboziarnista: 16 minut
Zdejmuję z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Mieszam delikatnie bulgur za pomocą widelca i serwuję na gorąco lub schładzam i wykorzystuję np. jako składnik innych potraw.
Wartości odżywcze
Serving:
130
g
|
Kalorie:
301
kcal
|
Carbohydrates:
53
g
|
Białko:
9
g
|
Fat:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
41
mg
|
Potas:
287
mg
|
Fiber:
13
g
|
Cukier:
1
g
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
4
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
6
µg
|
Wapń:
30
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
2
mg
|
Magnesium:
115
mg
|
Phosphorus:
210
mg
|
Selenium:
2
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!