Jak ugotować kaszę gryczaną krok po kroku. Mój sposób na gotowanie kaszy gryczanej białej i kaszy gryczanej palonej, prażonej. Jak gotować kaszę gryczaną - przepis.
½-1½szklanki wody lub wywaru warzywnego/drobiowego+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy
1łyżka oleju
1szczyptasoli
Instrukcje
Prażenie białej kaszy - opcjonalnie
Białą kaszę gryczaną można uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, rozłożoną na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce, w temperaturze 180 °C, przez ok. 5 minut, do zbrązowienia. Prażenie nadaje kaszy głębokiego, charakterystycznego zapachu i smaku. Biała, nieprażona kasza jest delikatniejsza, łagodna i o wiele bardziej uniwersalna do wykorzystania.
Namaczanie białej kaszy - opcjonalnie
Nieprażoną kaszę można przed gotowaniem namoczyć (3 razy więcej wody niż kaszy) przez ok. 6 godzin, co ułatwi przyswajanie składników odżywczych i obniży poziom zawartego w niej kwasu fitynowego.
Gotowanie kaszy gryczanej
Kaszę białą nieprażoną (namoczoną lub nienamoczoną) płuczę dokładnie w kilku wodach.
Zagotowuję w garnku wodę lub wywar.Kasza namoczona: ½ szklanki wody/wywaru Kasza nienamoczona: 1½ szklanki wody/wywaru
Dodaję szczyptę soli do wody i dokładam kaszę, znów zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum (woda/wywar ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję.Kasza namoczona: 3-5 minut Kasza nienamoczona: 12-15 minut
Zdejmuję garnek z ognia, dodaję olej i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Kasza wchłonie pozostały płyn.
Uwagi
Kasza gryczana niepalona to doskonały składnik zarówno do przygotowania wytrawnych, jak i słodkich dań.Kasza gryczana palona ma głęboki smak i aromat i jest dużo bardziej sypka po ugotowaniu.