Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko czyli gotowana kasza jaglana na mleku lub wodzie, z dodatkiem soli i oleju. Prosty sposób na gotowanie kaszy jaglanej.
500mlwody lub mlekazwierzęce lub roślinne (2¼ szklanki)
½łyżeczki soli
1-2łyżki oleju
Instrukcje
Kaszę przepłukuję w kilku wodach, do momentu aż woda zlewana znad niej będzie przezroczysta.Opcja 1: płukanie w gorącej wodzie z kranuOpcja 2: płukanie w zimnej wodzie, a kiedy będzie już czysta, przelanie 1 raz wrzątkiemOpcjonalnie, zamiast płukania, suchą kaszę można uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.
Zagotowuję wodę lub mleko i dodaję kaszę, sól oraz olej. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarła do dna.
Gotuję na najmniejszym palniku, na najmniejszym ogniu, cały czas pod przykryciem, przez 15-18 minut. Można gotować nawet i 20 minut, do uzyskania konsystencji miękkiej papki, chociaż osobiście polecam kaszę gotowaną krócej - będzie sypka i zachowa więcej wartości odżywczych.
Zdejmuję kaszę z ognia i, nadal pod przykryciem, zostawiam w garnku na 5 minut.
Serwuję na gorąco jako dodatek do warzyw, mięsa i ryb lub zostawiam, bez przykrycia, do wystudzenia i późniejszego wykorzystania na zimno, np. do sałatki, koktajlu czy dodania do jogurtu z owocami i bakaliami.