Jak ugotować kaszę pęczak. Gotowanie kaszy pęczak krok po kroku. Pokazuję jak gotować kaszę pęczak z wcześniejszym namaczaniem lub bez niego i jaki jest czas gotowania kaszy pęczak.
Słowo kluczowe: jak gotować kaszę pęczak, jak gotować pęczak, jak ugotować kaszę pęczak, jak ugotować pęczak, kasza pęczak czas gotowania, pęczak czas gotowania
3szklanki wody+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy
1szczyptasoli
1-2łyżki oleju
Instrukcje
Namaczanie kaszy - opcjonalnie
Kaszę pęczak łuskaną, zwykłą, zalewam zimną wodą w garnku lub misce (poziom wody trzy razy wyższy od poziomu kaszy) i odstawiam na kilka godzin. Skróci to późniejszy czas gotowania i ułatwi przyswojenie składników odżywczych z kaszy, obniżając poziom zawartego w niej kwasu fitynowego. Kasza pęczak kujawska, obtaczana i polerowana, nie wymaga namaczania.
Płukanie kaszy
Odcedzam kaszę i opłukuję w kilku zimnych wodach, dopóki nie zniknie osad (wodę z płukania można zostawić np. do gotowania zup).
Gotowanie
Zalewam kaszę wodą w garnku i zagotowuję, bez przykrycia.
Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać), przykrywam i zostawiam do gotowania:- kasza pęczak łuskana, niepolerowana i nieobtaczana: na 45 minut (namoczona kasza) lub 1,5 godziny (nienamoczona kasza), - kasza pęczak obtaczany (kujawski): na 18 minut. Nie mieszam w trakcie gotowania.
Zdejmuję garnek z ognia, jeszcze nie mieszam kaszy, zostawiam pod przykryciem na 15 minut. Kasza wchłonie pozostałą wodę i będzie sypka.
Dodaję 1-2 łyżki oleju i szczyptę soli, mieszam delikatnie i serwuję.