Jak ugotować komosę ryżową krok po kroku. Gotowana quinoa - przepis jak gotować komosę ryżową na sypko, bez rozgotowywania. Proporcje wody i ziaren komosy oraz dodatki. Czas gotowania, płukanie i prażenie.
1szklanka nasion komosy ryżowejquinoa (biała, czerwona lub czarna, albo mieszanka wszystkich trzech kolorów)
1,5-2szklanki wody+ dodatkowa do wypłukania; można zastąpić mlekiem lub wywarem mięsnym/warzywnym; im mniej wody, tym większa sypkość komosy po ugotowaniu
szczypta soli
Instrukcje
Komosę dokładnie płuczę w kilku zimnych wodach, pozbywając się gorzkiego smaku. Odcedzam.
W suchym garnku prażę nasiona, odparowując wodę. Gdy zaczną delikatnie ciemnieć, strzelać i wydzielać przyjemny, orzechowy zapach, zalewam wodą.
Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Przykrywam i gotuję przez 15-20 minut.
Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam, pod przykryciem, na 10 minut, żeby nasiona wchłonęły pozostałą wodę i uzyskały sypkość.
Delikatnie mieszam komosę za pomocą widelca i serwuję na ciepło lub odstawiam do wystudzenia i wykorzystania na zimno.