Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak ugotować kuskus
Jak ugotować kuskus - najprostszy sposób. Gotowana kasza kuskus i podstawowe dodatki.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu, Półprodukt
Kuchnia:
Afrykańska
Słowo kluczowe:
kuskus czas gotowania
Servings:
2
Calories:
345
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
szklanka
kuskusu
1¼
szklanki
wody
1
łyżeczka
oliwy
extra vergine
1
szczypta
soli
1
szczypta
pieprzu
Instrukcje
Kuskus mieszam w misce z solą i pieprzem. Miska powinna być na tyle duża, żeby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
Zagotowuję wodę. Następnie dodaję olej.
Zalewam kuskus w misce, mieszam delikatnie i przykrywam. Zostawiam na 3 minuty.
Mieszam kuskus za pomocą widelca i serwuję lub wykorzystuję jako składnik innych potraw.
Wartości odżywcze
Serving:
130
g
|
Kalorie:
345
kcal
|
Carbohydrates:
67
g
|
Białko:
11
g
|
Fat:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
28
mg
|
Potas:
144
mg
|
Fiber:
4
g
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
3
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
1
µg
|
Wapń:
21
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
38
mg
|
Phosphorus:
147
mg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!