Jak ugotować ryż - przepis na gotowany ryż krok po kroku. Porady co robić, a czego nie robić, żeby ugotować ryż idealnie miękki, o zwartej konsystencji, na sypko lub kleisty.
1-1½szklanki wodyostateczna ilość wody zależy od rodzaju ryżu i jego sypkości - warto sprawdzić sugestie na opakowaniu; różne szkoły mówią, że wody (na oko powinno być w garnku dwa razy więcej niż ryżu lub że powinna sięgać ok. 3-4 cm ponad powierzchnię ryżu, ale metoda szklankowa jest najdokładniejsza)
½łyżeczki soliopcjonalnie
Instrukcje
Suchy ryż dokładnie płuczemy w kilku zimnych wodach. Zmniejszy to jego kleistość (ostatnia woda po płukaniu powinna pozostać niezmącona), co jest szczególnie ważne, jeśli chcemy ugotować sypki ryż. W przypadku ryżu kleistego płukanie można pominąć, chociaż osobiście zawsze je wykonuję.
Jeśli ryż jest stary (zbliża się sugerowany termin przydatności do spożycia), można zostawić go na 30 minut do namoczenia w zimnej wodzie. Zapobiegnie to jego dalszej łamliwości i ułatwi gotowanie.
Odcedzamy ryż na sitku i zostawiamy na chwilę do odsączenia. Dzięki temu mamy pewność, że do gotowania nie użyjemy zbyt dużo wody.
Ryż i wodę umieszczamy w garnku (ryż powinien sięgać maksymalnie ⅓ wysokości garnka), przykrywamy całkowicie pokrywką i na dużym ogniu, na najmniejszym palniku, doprowadzamy do wrzenia (ok. 5 minut).
Niektóre szkoły sugerują najpierw zagotować wodę, a potem wsypać do niej ryż - moim zdaniem utrudnia to jego równomierne ugotowanie, ale ma sens, jeśli np. mamy w domu tylko kleisty ryż, a chcemy, żeby był bardziej sypki.
Zaraz po zagotowaniu, ale tylko ten jeden raz i jest to opcjonalne, można delikatnie zamieszać ryż.
Redukujemy ogień do minimum i gotujemy ryż przez ok. 10 minut. Ryż powinien delikatnie pyrkać w trakcie gotowania i wchłonąć wodę, w której jest gotowany. Dopiero pod koniec wyznaczonego czasu gotowania delikatnie uchylamy pokrywkę i sprawdzamy, jak wygląda i smakuje: powinien być miękki na zewnątrz i delikatnie twardawy w środku.
Zdejmujemy ryż z ognia (nie odkrywamy) i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie uzyska właściwą miękkość.
Oddzielamy ziarna ryżu za pomocą widelca, delikatnie mieszając (można dodać oliwę lub masło) i ugotowany ryż jest gotowy do zaserwowania.
Uwagi
Wodę pozostałą po płukaniu suchego ryżu można wykorzystać do podlania kwiatków :).
W trakcie gotowania nie mieszamy ryżu, jest to zbędne i może spowodować uszkodzenie gotowanych ziaren - robimy to dopiero po odstawieniu garnka i odkryciu pokrywki.
Czas gotowania ryżu może nieznacznie wydłużyć się lub skrócić, w zależności od rodzaju ryżu i jego suchości.
Ryż, podobnie jak makaron, nie musi (a nawet nie powinien) być ugotowany na miękką, rozpadającą się papkę.