Jak ugotować soczewicę krok po kroku. Gotowana soczewica jest pyszna i można gotować soczewicę czerwoną, zieloną, brązową i żółtą. Pokazuję gotowanie soczewicy krok po kroku i omawiam czas gotowania każdej odmiany.
Słowo kluczowe: czas gotowania soczewicy, gotowana soczewica, gotowanie soczewicy, jak gotować soczewicę, jak ugotować soczewicę, soczewica czas gotowania
1-2ząbkiczosnkuopcjonalnie; obrany, przerojony na połówki
Instrukcje
Soczewicę dokładnie płuczę w kilku zimnych wodach i usuwam ewentualne, niechciane dodatki, tj. zepsute ziarna lub kamyki. Nie odcedzam z nadmiaru wody.
Wypłukaną soczewicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję czosnek (jest opcjonalnym składnikiem, ale pomaga zapobiegać wzdęciom), zagotowuję.
Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać) i gotuję soczewicę pod przykryciem (potroi swoją objętość; warto sprawdzić od czasu do czasu, czy wody nie jest za mało i w razie potrzeby uzupełnić).
Czas gotowania (starsze ziarna mogą gotować się nieco dłużej): Soczewica czerwona: 15 minut Soczewica żółta i zielona: 20 minut Soczewica brązowa: 35 minut Podane czasy dotyczą gotowania całych ziaren. Soczewica łamana na połówki ugotuje się dwa razy szybciej. Ugotowana soczewica będzie miękka i łatwa do rozgniecenia za pomocą widelca, ale nie wolno jej rozgotować (ziarna stracą kształt i wartości odżywcze).
15 minut przed końcem gotowania dosypuję sól.
Zdejmuję garnek z ognia i, opcjonalnie, zostawiam soczewicę pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.