Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Jak ugotować sorgo
Jak ugotować sorgo - poradnik krok po kroku. Gotowanie sorgo - przepis podstawowy na gotowane sorgo. Kasza sorgo - jak ugotować.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
12
godziny
godziny
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
12
godziny
godziny
40
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Słowo kluczowe:
jak ugotować sorgo
Servings:
3
osoby
Calories:
56
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
szklanka
sorgo
3
szklanki
wody
½
łyżeczki
soli
2
łyżki
oliwy
Instrukcje
Sorgo zalewam zimną wodą i moczę przez 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej.
Zagotowuję (w tej samej wodzie, w której się moczyło), dodaję sól i oliwę, mieszam delikatnie, zmniejszam ogień.
Gotuję na sporym ogniu, ale tak, żeby woda nie bulgotała zbyt mocno, przez 30 minut.
Zdejmuję z ognia, zostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Sorgo można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Wartości odżywcze
Serving:
100
g (ugotowane)
|
Kalorie:
56
kcal
|
Carbohydrates:
12
g
|
Białko:
1
g
|
Sód:
1
mg
|
Potas:
58
mg
|
Fiber:
1
g
|
Wapń:
5
mg
|
Żelazo:
0.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!