Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Jogurt grecki z miodem i orzechami
Przepis na jogurt grecki z miodem i orzechami czyli pyszny grecki deser z jogurtu, tymiankowego miodu i orzechów lub np. pistacji, opcjonalnie serwowany z owocami.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
3
minuty
minuty
Łączny czas:
3
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Kuchnia:
Grecka
Słowo kluczowe:
jogurt grecki z miodem i orzechami
Servings:
2
porcje
Calories:
225
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
6
łyżek
jogurtu greckiego
gęsty, kremowy; żeby deser był mniej tłusty, można wykorzystać jogurt grecki light
3
łyżki
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni; można zastąpić pistacjami lub wymieszać „pół na pół”
3
łyżki
miodu
najlepszy będzie miód grecki tymiankowy; można zastąpić innym, o łagodnym smaku
2
plasterki
świeżej figi
świeża mięta
do dekoracji
Instrukcje
W małym pucharku układam warstwowo, naprzemiennie, po 1 łyżce jogurtu, 1 łyżeczce miodu i 1 łyżce orzechów i/lub pistacji i/lub migdałów.
Na wierzchu kładę plasterki figi i dekoruję świeżą miętą.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
jogurt naturalny domowy
Jak zrobić
krem jogurtowy
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja z 3 łyżek jogurtu z pozostałymi dodatkami
|
Kalorie:
225
kcal
|
Carbohydrates:
30
g
|
Białko:
7
g
|
Fat:
9
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
17
mg
|
Potas:
129
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
28
g
|
Wapń:
64
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!