1spory kabaczekobrany, pokrojony w grube krążki lub przekrojony wzdłuż na pół
1kgmięsa mielonegowołowina lub wieprzowina; w wersji wegetariańskiej polecam zamiast mięsa ugotować 500 g soczewicy lub kleistego, ciemnego ryżu
1cebulaopcjonalnie; drobno pokrojona
2ząbkiczosnkudrobno pokrojony
50-100gżółtego serautarty na tarce o grubych oczkach
1-2paprykipokrojone w kostkę
1łyżeczka chili lub ostrej papryki
1łyżeczka kminku
świeża bazyliado dekoracji
masło klarowane, smalec lub oliwa
sól, pieprz
Instrukcje
Z kabaczka wyjmuję pestki (jeśli jest pokrojony w krążki, można część miąższu z pestkami zostawić, żeby z warzywa uzyskać kabaczkowe „miseczki”.
Cebulę szklę na tłuszczu na niewielkim ogniu, następnie dodaję czosnek i szklę całość.
Do cebuli i czosnku dodaję paprykę i szklę. Można przykryć patelnię pokrywką i poddusić całość.
Do warzyw dodaję mięso i podsmażam na średnim ogniu do miękkości przez ok. 15-30 minut.
Pod koniec podsmażania dodaję do farszu przyprawy i żółty ser.
Kabaczek układam na natłuszczonej blasze i napełniam przygotowanym farszem
Można też najpierw upiec sam kabaczek, a farsz przygotowywać w trakcie pieczenia i nadziać nim gotowe, upieczone krążki lub „łódki”.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę przez ok. 20 minut. Jeśli mięso zbyt mocno przypiekałoby się, można przykryć całość papierem do pieczenia albo folią aluminiową.