Pieczona kaczka z jabłkami czyli klasyczne danie kuchni polskiej. Idealna na świąteczny lub niedzielny obiad, kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem.
1kaczkaumyta, osuszona, z usuniętymi tzw. pałkami czyli zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra, bez szyi*
½kgjabłekobrane ze skórek, bez ogryzków, pokrojone na ćwiartki
3łyżkimasła klarowanegodomowe lub Horeca Select*
sól
majeranek Horeca Select*
igła i nici do szycia
Instrukcje
Kaczkę nacieramy z wierzchu i od środka solą i majerankiem.
Faszerujemy kaczkę jabłkami, które ciasno upychamy w środku.
Zaszywamy kaczkę z obu stron i dokładnie zawiązujemy nitkę. Obwiązujemy też kaczkę nitką wokół skrzydeł, żeby nie rozłożyły się w czasie pieczenia.
Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy masło klarowane i kładziemy na nim kaczkę.
Wstawiamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy kaczki (np. kaczkę, która waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kaczki wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
* Produkty dostępne w halach MAKRO Cash and Carry w całej PolsceMożna też, zamiast polewania, obracać kaczkę w brytfannie pamiętając, że pod koniec pieczenia należy ją położyć grzbietem ku górze i zrumienić.Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć pozostałe jabłka, które nie zmieściły się do nadzienia.Podajemy kaczkę na półmisku, udekorowaną sałatą i świeżymi ziołami, a jabłka z nadzienia serwujemy w osobnej miseczce.Przydatne poradniki: