Najlepsza, pieczona kaczka z żurawiną, z farszem z dodatkiem selera naciowego, jabłek, aromatycznych ziół i chrupiących orzechów włoskich, miękka w środku i z chrupiącą skórką.
1kaczkaok. 2 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem, z odciętym gruczołem w kuprze i usuniętymi resztkami piór, tzw. pałkami
majeranek
sól, pieprz
100gsuszonej żurawiny
Farsz do kaczki
100gorzechów włoskichuprażone na suchej patelni
2łodygi selera naciowegook. 200 g; pokrojone na kawałki o grubości ok. 1 cm
1jabłkopokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa
1cebuladrobno pokrojona
50gmasła¼ kostki
1bułka razowamała i sucha; namoczona w wodzie i odciśnięta
1łyżka tymiankususzony
1łyżka majerankususzony
1łyżeczka szałwiisuszona
sól, pieprz
Do dekoracji
plastry pomarańczypółksiężyce
suszona żurawina
roszponka
Instrukcje
Nacieramy wierzch i środek kaczki solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Nadziewanie kaczki
Cebulę szklimy na maśle.
Dodajemy jabłko, seler naciowy, orzechy i żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i dusimy, ale nie do miękkości: składniki farszu powinny być al dente czyli lekko twarde.
Podduszone warzywa i owoce mieszamy dokładnie z bułką.
Nadziewamy kaczkę farszem i zaszywamy z obu stron.
Pieczenie kaczki
Wstawiamy kaczkę do piekarnika i w trybie z podpiekaniem od góry pieczemy w temperaturze 200-220 °C. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia, czyli np. kaczkę o wadze 1,5 kg pieczemy przez 1,5 godziny.
Dekorowanie
Przekładamy kaczkę na półmisek i dekorujemy pomarańczą, żurawiną i roszponką.