Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osób
Mniejszy
Normalny
Większy
Kapuśniak z grzybami
Kapuśniak z grzybami, na kapuście kiszonej i z dodatkiem grzybów suszonych, pięknie pachnący i bardzo brązowy, a do tego na wywarze warzywno-mięsnym. Bardzo smaczny kapuśniak z grzybami w odmienionej formie.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
30
minuty
minuty
Czas gotowania:
1
godzina
godzina
30
minuty
minuty
Łączny czas:
2
godziny
godziny
Rodzaj:
Zupa
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
kapuśniak z grzybami
Servings:
6
osób
Author:
Superfood po polsku
Składniki
500
g
kapusty kiszonej
1
l
wywaru warzywnego
½
l
wywaru mięsnego
np. z gotowania białej kiełbasy lub kości
3-5
suszonych grzybów
wymoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
1
cebula
drobno pokrojona
1
łyżka
chrzanu
starty na tarce o drobnych oczkach
2-3
łyżki
smalcu lub masła
4
łyżki
koncentratu pomidorowego
2
łyżki
mąki
pszenna lub kukurydziana
1
listek laurowy
4
ziarna
ziela angielskiego
2
ziarna
czarnego pieprzu
sól, pieprz
Instrukcje
Kapustę zalewam obydwoma wrzącymi wywarami, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, do miękkości.
Namoczone grzyby drobno siekam i dodaję do kapusty razem z wodą, w której się moczyły. Gotuję przez 5 minut.
Cebulę szklę na tłuszczu na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodaję mąkę i lekko rumienię, cały czas mieszając.
Dodaję cebulę do zupy razem z koncentratem pomidorowym, mieszam i jeszcze chwilę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
masło klarowane
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!