½główkibiałej kapusty lub kapusty cukrowej800 g; poszatkowana lub pokrojona w kostkę
100gwędzonego boczkupokrojony w kostkę
2-4łyżkimasła klarowanego lub smalcu
2łyżkimąki
1łyżkaoctu lub soku z cytryny
sól, pieprz, cukier, kminek
Instrukcje
Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut).
Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego.
Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty.
Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.