1główkabiałej kapustymała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana
1jabłkoduże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry
1-2łyżki kminku
1łyżeczka soli
½łyżeczki pieprzu
1łyżka cukruopcjonalnie; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym
Do zasmażki
1cebulamała, drobno pokrojona
2łyżki mąkipszenna lub kukurydziana
2łyżki masław wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym
Instrukcje
Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młodą kapustkę można dusić krócej: 10 minut lub po prostu od razu wrzucić na patelnię, wcześniej przygotowując zasmażkę.
Do ugotowanej kapusty dodaję jabłko i przykrywam garnek (jabłko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury w garnku).
Na patelni szklę cebulę na roztopionym maśle.
Cebulę zasypuję mąką i zasmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając.
Rozprowadzam zasmażkę zimną wodą, wywarem warzywnym lub wodą odciśniętą z kapusty i dokładnie mieszam.
Do rozrzedzonej zasmażki dodaję kapustę i smażę całość jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i kminkiem, opcjonalnie dodając odrobinę octu lub soku z cytryny.