50gmasła¼ kostki; można zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego
½szklankiśmietany12-18% tłuszczu; można zastąpić jogurtem naturalnym
1cytryna
sól, biały pieprz
4łyżkibiałej zasmażki 1. stopniaopcjonalnie
Instrukcje
Dzwonka karpia lub porcjowane filety nacieram solą i pieprzem i układam w garnku lub na głębokiej patelni na rozgrzanym maśle.
Posypuję rybę cebulą i duszę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut.
Do garnka dolewam śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotowuję.
Zasmażkę mieszam z wodą lub wywarem warzywnym i wlewam do garnka (jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, można zrezygnować z dodawania zasmażki). Delikatnie potrząsam, żeby sos wymieszał się z rybą.
Duszę całość przez ok. 5 minut, przekładam na talerze i podaję.
W wersji bez zasmażki, z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany oraz na mniejszej ilości masła (lub po ugotowaniu karpia z cebulą na parze), danie można zaserwować osobom z wrzodami żołądka.Przydatne poradniki: