Kefir bez ziaren kefirowych czyli jak zrobić domowy kefir bez grzybka, za to z mleka i odrobiny gotowego kefiru, z którego zaszczepią się kultury bakterii w mleku.
1lmleka 3,2%UHT, homogenizowane lub pasteryzowane z lodówki
2-3łyżki kefiru naturalnegodo zaszczepienia kultur bakterii; to metoda bez konieczności posiadania ziaren kefirowych
Instrukcje
Znam dwie opcje jak zrobić kefir bez ziaren kefirowych, polecam tę drugą :).
Opcja 1.
Wstawiamy garnek z zimną mieszanką jogurtu i mleka do piekarnika nagrzanego do 35 st. C na 1 godzinę.
Mleko z kefirem ogrzewamy w garnku na kuchence do temperatury ok. 37 st. C (warto skorzystać z termometra kucharskiego; mleko powinno być ciepłe, ale nie za mocno - takie, że z łatwością można przyłożyć do ust zagrzaną w nim łyżkę).
Opcja 2.
Wstawiamy garnek z zimną mieszanką kefiru i mleka do piekarnika nagrzanego do 40 st. C na 1 godzinę.
Przelewamy mieszankę do termosu i zamykamy na 12-24 godzin (im dłużej będzie fermentować, tym bardziej orzeźwiający, kwaskowaty smak kefiru uda się uzyskać).
Schładzamy kefir w lodówce, a przed podaniem mieszamy z wytrąconą serwatką (jest bardzo zdrowa i szkoda jej odlewać).
Uwagi
Do przygotowania domowego kefiru nada się też mleko prosto od krowy, które trzeba zagotować, następnie wymieszać z kefirem, schłodzić do temperatury 37 st. C i zamknąć w termosie.
Gotowy kefir domowy może stać w lodówce przez 1 tydzień.
Kefir, podobnie jak mleko, jest bogaty w białko i wapń niezbędne do budowy mięśni oraz kości. Zawiera też witaminy z grupy B, A i D, konieczne do poprawnego funkcjonowania organizmu i szeregu zachodzących w nim procesów. To bardzo wartościowy i jednocześnie najstarszy z mlecznych napojów.