Jak zrobić kefir kokosowy na grzybku kefirowym - przepis krok po kroku. Mleko kokosowe i ziarna kefirowe odstawione do fermentacji oraz porady jak najlepiej to wszystko przygotować.
500mlmleka kokosowegonaturalne, bez zagęstników i konserwantów oraz innych dodatków
1łyżkaziaren kefirowych (grzybka)
1łyżeczkacukru białego lub kokosowegoopcjonalnie; mleko krowie zawiera laktozę, dzięki której następuje fermentacja; w mleku kokosowym można wspomóc się dodatkiem cukru, żeby fermentacja zachodziła szybciej, a grzybek łatwiej się namnażał
Instrukcje
Ziarna grzybka bardzo dokładnie opłukuję na plastikowym sitku pod zimną wodą.
Wkładam ziarna do butelki z mlekiem i cukrem.Można włożyć ziarna bezpośrednio do mleka, ale potem cały gotowy kefir trzeba będzie powoli przelać przez sitko, żeby go odcedzić.Można włożyć ziarna do mleka na sitku lub zawinięte w wyjałowioną gazę, żeby były całkowicie zanurzone w mleku. Wtedy będzie potrzebna miseczka lub wąskie, ale wysokie naczynie.Butelkę trzeba zakręcić, ale nie może być zakręcona szczelnie. W czasie fermentacji wytwarzają się gazy, które muszą mieć swobodne ujście z butelki.Miseczkę można przykryć pokrywką.
Zostawiam naczynie z kefirem w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Z dala od przeciągów, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. Kilka razy dziennie delikatnie wstrząsam naczyniem, żeby wymieszać i odgazować fermentujące mleko.
Po 24 godzinach kefir jest gotowy, jednak najlepszych właściwości nabierze po 3 dobach od wymieszania ziaren z mlekiem.
Z gotowego kefiru odcedzam ziarna. Przepłukuję w zimnej wodzie na sitku i rozpoczynam produkcję kolejnego kefiru lub zalewam niewielką ilością mleka kokosowego i odstawiam do lodówki, gdzie może w takiej formie stać do 7 dni. Po tym czasie należy go wykorzystać do produkcji kefiru lub znów dokładnie wypłukać i zalać świeżym mlekiem w celu dalszego przechowywania w lodówce.
Uwagi
Grzybek nie może mieć kontaktu z metalem (w tym np. z wewnętrzną warstwą kartonu na mleko). Polecam stosować czyste, szklane i plastikowe naczynia oraz łyżeczki. Drewno co prawda nie niszczy grzybka, ale tutaj łatwiej o wpuszczenie do kefiru obcych bakterii, co może niekorzystnie wpłynąć na kefirowy szczep.
Można zamrozić grzybek dokładnie wypłukany z mleka. Po rozmrożeniu znów będzie nadawać się do robienia kefiru.
Z biegiem czasu grzybek będzie się namnażać, więc na bieżąco warto go rozdawać innym lub mrozić jego zapas, na wypadek gdyby z jakiegoś powodu aktualnie używany stracił swoje właściwości lub uległ zniszczeniu.
Gotowy kefir można przechowywać w lodówce do 3 dni.