Kefir wodny, algi morskie, kryształy morskie, kryształy japońskie czy kryształy kefirowe to wiele określeń dla tego naturalnego probiotyku wspomagającego perystaltykę jelit oraz zachowanie właściwego poziomu ich mikroflory bakteryjnej. W rzeczywistości z algami morskimi co prawda nie ma nic wspólnego, za to działanie probiotyczne oczywiście wykazuje.
3-4łyżki ziaren kefiru wodnegokryształki; tylko w szklanych, plastikowych lub silikonowych naczyniach
4łyżki cukru
4-6rodzynekopcjonalnie; można zastąpić 2 suszonymi morelami lub figami; bez konserwantów i tłuszczu oraz dodatkowych środków słodzących
Instrukcje
Kryształki kefiru umieszczam na plastikowym sitku i przepłukuję pod zimną wodą (najlepiej przegotowaną i wystudzoną).
Przekładam kryształy do 1-litrowego słoika lub plastikowego pojemnika. Zalewam niewielką ilością ciepłej wody (mineralna lub przegotowana, przestudzona). UWAGA: woda musi być ciepła, ale nie może być gorąca, bo zniszczy kryształki.
Dodaję cukier i mieszam delikatnie za pomocą plastikowej łyżki, do całkowitego rozpuszczenia.
Uzupełniam wodę (zimną lub letnią; mineralną lub przegotowaną i wystudzoną) do 1 litra. Można dołożyć rodzynki, ale nie jest to konieczne na tym etapie, bo bakterie i drożdże będą się rozwijać na białym cukrze. Rodzynki dodadzą napojowi smaku, ale mogą zakłócić proces fermentacji.
Słoik przykrywam gazą i zabezpieczam gumką. Odstawiam w bezpieczne, nie za gorące i nie za zimne miejsce, z daleka od dużego nasłonecznienia (ale nie musi być całkowicie ciemne) na 24-48 h. Roztwór powinien zabąbelkować, spienić się delikatnie z wierzchu. Czasem trwa to krócej, innym razem dłużej. Kefir wodny powinien mieć sfermentowany zapach i kwaskowaty smak, przypominający bezalkoholowego szampana. Nie ma sensu odcedzać i pić wody, jeśli ma słodkawy posmak i nie zabąbelkowała - to będzie zwykła woda z cukrem, a nie naturalny probiotyk. Trzeba poczekać jeszcze 1-2 dni, a jeśli fermentacja nadal nie nastąpiła, wymienić kryształki na nowe.
Odcedzam kryształki na plastikowym sitku, a kefir jest gotowy do spożycia. Można przechowywać go przez 24 godziny w lodówce, pić bez dodatków lub dolać do koktajlu owocowego albo warzywnego. Można też przeprowadzić wtórną fermentację napoju i uzyskać kwaskowaty, probiotyczny napój smakowy.
Z odcedzonych kryształków przygotowuję kolejną porcję kefiru. Jeśli nie mam czasu robić tego od razu, wstawiam je, zalane niewielką ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, do lodówki, co spowalnia rozwój bakterii i drożdży, ale też zapobiega ich obumarciu.