1½szklankibakaliirodzynki, orzechy, morele, skórka z pomarańczy
Instrukcje
Masło ucieramy na pulchny krem, na najwyższych obrotach miksera.
Do miski z masłem wbijamy po 1 jajku, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijamy dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego jajka z masłem.
Do masy maślano-jajecznej dosypujemy cukier i znów ucieramy całość na gładko.
Dosypujemy dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy do gładkości.
Mieszamy masę na keks z pokrojonymi bakaliami, przygotowanymi wcześniej w odpowiedni sposób (rodzynki namoczone w rumie, orzechy i migdały obtoczone w mące).
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą/mąką/kaszą manną. Przelewamy masę do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Pieczemy przez ok. 30 minut.