Doskonała kiszona marchewka - przepis na najlepszą marchew kiszoną z oregano lub tymiankiem i cynamonem. Pachnąca, najlepsza, niepasteryzowana, pełna witamin i naturalnych probiotyków.
1łyżeczka suszonej bazyliilub tymianku czy oregano
1laskacynamonu
Zalewa
1lwodyprzegotowana; ciepła
1łyżka soli
Instrukcje
Na dno dokładnie umytego i wyparzonego wrzątkiem słoja lub garnka wsypuję suszone zioła.
Składniki na zalewę zagotowuję.
Układam marchewkę na ziołach, dokładam cynamon i zalewam ciepłą zalewą.
Obciążam marchewkę, żeby nie wypływała na wierzch (zapobiegnie to powstaniu szkodliwej dla zdrowia pleśni). Można obciążyć wyszorowanym, wygotowanym kamieniem otoczakiem lub np. miską czy kubkiem.
Zamykam słój lub przykrywam garnek i odstawiam do ukiszenia.
Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Z garnka można przełożyć ją do mniejszych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić. Słoiki lub duży słój można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Uwagi
Po ok. 5-7 dniach kiszona marchewka będzie gotowa. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kiszonej marchewki w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowaną :).