Kiszona papryka w słoikach czyli przepis na paprykę kiszoną. Pyszna kiszonka czyli papryka kiszona jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek, prosta i domowa, z aromatycznymi dodatkami.
5-7paprykkolorowe, umyte, bez nasion, pokrojone na spore kawałki
1połowa główki czosnkuwszystkie ząbki obrane i pokrojone na połówki
2liście laurowe lub listki kaffiru
4ziarnaziela angielskiego
1¼łyżkisoli
1,25lwody5 szklanek
½łyżeczki chiliopcjonalnie; lub 1 chili świeże, bez nasion, pokrojone w cienkie krążki
1kwiat suszonego kopruopcjonalnie; z łodygą; można zastąpić 1 łyżką suszonego koperku
2laski cynamonuopcjonalnie;
Instrukcje
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych słojów układam czosnek, liście, koper lub cynamon i chili.
Układam ciasno paprykę w słojach.
W gorącej wodzie rozpuszczam sól i studzę.
Zalewam ciepłą wodą paprykę w słojach i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby wszystkie składniki były zanurzone w zalewie i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami i odstawiam do ukiszenia w temperaturze pokojowej.
Kiszę paprykę przez 5-7 dni, delikatnie dociskając ją co drugi dzień, żeby się odgazowywała.
Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.