Kiszone buraki z czosnkiem, cebulą i przyprawami, idealne do surówki i wypicia soku z zalewy. Najlepsze kiszone buraki bogate w witaminę C i naturalne probiotyki.
1kgburakówobrane ze skórek, pokrojone w cienkie plastry
4-6ząbkówczosnkupokrojony na plasterki lub drobno
½cebulipokrojona w talarki
4listki laurowe
4ziarnaziela angielskiego
8goździków
Zalewa
1 łyżkasoli
1lwody
1łyżeczka cukru
Instrukcje
Zalewa
Zagotowuję wodę, dodaję sól i cukier. Rozpuszczam i studzę do temperatury pokojowej.
Zawartość
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam buraki, naprzemiennie z pozostałymi składnikami.
Układanie w słoikach
Zalewam zalewą i obciążam, np. wygotowanymi kamieniami otoczakami, żeby buraki były zanurzone w swoim soku i nie spleśniały. Przykrywam słoiki nakrętkami lub talerzykami.
Kiszenie buraków
Odstawiam buraki w chłodne miejsce na ok. 5-10 dni do ukiszenia.
Przechowywanie
Zamykam słoiki na wieczka zaciskowe z gumką lub zakręcam. Przechowuję w chłodnym miejscu do 1 roku.
Uwagi
Można pominąć dodatek 1 łyżeczki cukru w zalewie, dokładając do każdego słoika po ½ słodkiego, dojrzałego, obranego ze skórki jabłka.
Kiszenie buraków można przyspieszyć, dodając do wystudzonej zalewy po 1 łyżce sfermentowanej zalewy z innych, przygotowanych wcześniej kiszonek.
Buraki można zastąpić marchewką, przygotowując ją w pysznej, kiszonej wersji.