Doskonały kiszony czosnek - przepis na najlepszy czosnek kiszony z gorczycą lub kolendrą, listkami laurowymi lub kaffirem i koprem lub tymiankiem, z dodatkiem pieprzu i ziela angielskiego. Najlepszy, niepasteryzowany, pełny witamin i naturalnych probiotyków, kiszony czosnek jako zdrowa przekąska lub dodatek do potraw kuchni polskiej.
10główekczosnkunajlepszy będzie młody, polski czosnek, o najintensywniejszym smaku
1korzeńchrzanu
1łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1łyżeczka ziaren pieprzuczarny lub kolorowy
3liście laurowe lub kaffiru
1-2łodygisuszonego koprugałązki z kwiatami; można zastąpić sporą liczbą gałązek suszonego tymianku
1łyżeczka ziaren gorczycy lub kolendryopcjonalnie
Zalewa
1łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
1lwody
Instrukcje
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru lub tymianku. Dosypuję ziarniste przyprawy.
W słoikach dość ciasno upycham podzielony na ząbki, obrany czosnek.
W wolne miejsce pomiędzy czosnek wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz listki laurowe lub kaffiru.
Składniki na zalewę zagotowuję.
Zalewam czosnek gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Uwagi
Po ok. 10-14 dniach kiszony czosnek będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie czosnku w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowany :).