Doskonały kiszony kalafior - przepis na najlepszy kalafior kiszony domowy z czosnkiem, chrzanem i koprem lub tymiankiem. Pachnący, najlepszy, niepasteryzowany, pełen witamin i naturalnych probiotyków.
1kgkwiatów kalafioraumyty, bez grubego trzonu - można go wykorzystać w innym celu, np. do ugotowania wywaru warzywnego
4-6ząbkówczosnkuobrany ze skórki
1korzeńchrzanuobrany, pokrojony w słupki
2gałązkikopru z nasionamipodsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane; można zastąpić 4 łyżkami suszonego koperku lub tymianku
Zalewa
1lwody
1łyżka soli
1łyżeczka cukruopcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że kalafior może stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieje, delikatnie go również utwardza
Instrukcje
Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam połamane gałązki kopru.
W słoikach dość ciasno upycham kalafior.
W wolne miejsce pomiędzy kawałkami kalafiora wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
Składniki na zalewę zagotowuję.
Zalewam kalafior gorącą zalewą tak, żeby był całkowicie przykryty.
Zamykam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
Uwagi
Po ok. 5-7 dniach kiszony kalafior będzie gotowy. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu. UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie kalafiora w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowany :).