Słowo kluczowe: ciasto klasyczne na pierogi, ciasto na pierogi bez jajek, ciasto na pierogi klasyczne, ciasto na pierogi podstawowe, klasyczne ciasto na pierogi, podstawowe ciasto na pierogi
Servings: 100pierogów (ok.)
Calories: 179.61kcal
Author: Dorota Kamińska
Składniki
3szklankimąki
1łyżeczkasoli
1szklankawodyletnia
Instrukcje
Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
Sól rozpuszczam w wodzie.
Stopniowo wlewam wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek lub zagotowane mleko i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.