Kluski gryczane z serem w środku czyli gryczane kluseczki o uniwersalnym smaku, do zaserwowania na wytrawnie lub ze słodkim sosem owocowym albo bakaliowym.
1cebuladuża; drobno posiekana, następnie skarmelizowana na oleju
Instrukcje
Kaszę doprawiam pieprzem i mieszam z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Masa powinna być lekko klejąca, ale nadawać się do formowania ręcznie w kulki.
Lepię kulki z masy dłońmi, w razie potrzeby podsypując wierzch odrobiną mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
Serwuję z karmelizowaną cebulą lub polane masłem, pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem, a także w opcji na słodko!