2garściejarmużuumyty, osuszony; tylko mocno zielone, młode i świeże listki, bez grubych łodyg; można zastąpić szpinakiem
2plastryananasaświeży, dojrzały; grube (na ok. 2 cm plastry, bez skóry)
1banandojrzały; można zastąpić połową obranego mango bez pestki
½szklanki mleka kokosowegow wersji niewegańskiej można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem czy maślanką
2łyżki siemienia lnianegoopcjonalnie; można zastąpić chia lub makiem; siemię lub chia warto przed przygotowaniem koktajlu namoczyć w kilku łyżkach wody i razem z nią dodać do koktajlu
Instrukcje
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładko.
Przelewam koktajl z jarmużu do szklanek i podaję ze słomkami, udekorowany plasterkami banana i pomarańczy lub kawałkami ananasa.
Uwagi
W wersji niewegańskiej mleko kokosowe można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem.Konsystencję koktajlu można regulować, dodając, pod koniec miksowania, odrobinę więcej soku z pomarańczy lub wody.