½-1kgsoczystych jabłekobrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę
1lwody
1łyżeczka cynamonulub skórka starta z cytryny
5-10łyżek cukrumożna zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem; ilość środka słodzącego jest orientacyjna i zależy od słodyczy samych jabłek
kilka gałązek mięty lub kilka goździków
Instrukcje
Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).
Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Do gotowania kompotu najlepiej dodać mniej cukru niż jest to podane w przepisie i dopiero pod koniec spróbować czy wymaga dosłodzenia.
Kompot z jabłek bez cukru - cukier biały najlepiej zastąpić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym lub syropem z agawy. Przestudzony, ale jeszcze ciepły kompot z jabłek ugotowany bez słodzenia można wymieszać z miodem.