Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
l
Mniejszy
Normalny
Większy
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni z pysznymi dodatkami: sokiem z cytryny, wanilią lub cynamonem, dzięki którym zyskuje wspaniały aromat. Najlepiej posłodzić go miodem lub cukrem brzozowym.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Drink
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
kompot z wiśni
Servings:
1
l
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
wiśni
mogą być z pestkami, chociaż lepsze drylowane
1
l
wody
3-6
łyżek cukru
polecam zastąpić miodem - posłodzić kompot po wystudzeniu, albo cukrem brzozowym (ksylitolem dodanym do gotowania)
½
cytryny
1
laska wanilii
opcjonalnie; może być pusta w środku
1
łyżeczka
cynamonu
opcjonalnie
Instrukcje
Wiśnie zasypuję cukrem i odstawiam na ok. 1 godzinę, żeby puściły sok.
Zalewam wiśnie wodą i sokiem z cytryny i dokładam skórkę waniliową i/lub miąższ albo cynamon czy skórkę startą z cytryny. Zagotowuję całość.
Kompot z wiśni można podać od razu po ugotowaniu, na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!