Konfitura z czerwonej cebuli czyli doskonały dodatek do kanapek, sałatek i serwowanych na zimno lub gorąco przekąsek, a nawet mięs czy ryb. Cebula skarmelizowana na oliwie, z dodatkiem octu balsamicznego.
1duża, czerwona cebulalub 2 średnie; pokrojona w talarki, półksiężyce lub nieco drobniej
2łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamico
2-3łyżki oliwy
4 łyżki cukruokoło; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym, ale jest to cukier, który nie ulega karmelizacji, więc konsystencja, kolor i smak konfitury będą odrobinę inne
½łyżeczki soli
Instrukcje
Cebulę doprawioną solą, cukrem i octem lub balsamico szklę na niewielkim ogniu, następnie duszę pod przykryciem do miękkości. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć, według własnych upodobań.
Miękką cebulę odkrywam i na delikatnie zwiększonym ogniu redukuję sos przez kilka minut.
Przekładam do słoika. Można podać schłodzoną konfiturę jako dodatek do pasztetu, kanapek lub sałatek. Najlepiej przechowywać ją w lodówce w zakręconym słoiczku – może tam stać do 7 dni.