Cudownie pomarańczowe kopytka z batatów z dodatkiem mąki pszennej czyli pyszne kopytka batatowe na obiad wegański lub wegetariański, albo jako dodatek do mięs i ryb.
1,2kgbatatówugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące
300gmąkityp 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu
1łyżeczkasoliszczypta do ciasta, reszta do gotowania
Instrukcje
Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia kopytek.Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.
Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.
Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Odcedzam kopytka batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami lub polewam masłem i posypuję imbirem, cynamonem i dosładzam w razie potrzeby.