Kopytka z burakami w intensywnym, bordowym kolorze, polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Idealne jako danie główne wegetariańskie lub dodatek do obiadu.
1burakduży; ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony
mąkapszenna lub bezglutenowa
1jajkoopcjonalnie; w wersji wegańskiej - bej jajka
sól, pieprz
Do polania
masło lub oliwa
Dodatkowo
koperekdrobno pokrojony
Instrukcje
Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach.
Buraki razem z ziemniakami mielę w maszynce do mięsa.
Uklepuję zmielone warzywa płasko w misce, dzielę całość na 4 części i jedną część wyjmuję, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypuję mąkę.
Zagniatam ciasto. Jeśli ziemniaki są bardzo sypkie i ciasto nie chce się zagnieść, dodaję jajko.
Na stolnicy, podsypując mąką, tworzę z ciasta na kopytka rulon. Delikatnie spłaszczam go od góry i wykrawam kopytka.
Za pomocą durszlaku wkładam kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna, przykrywam i gotuję aż wypłyną na powierzchnię.
Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
Odcedzam kopytka łyżką cedzakową lub durszlakiem, przekładam na talerz, ozdabiam ugotowanym bobem, natką pietruszki i polewam stopionym masłem z dodatkiem suszonego koperku.
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.Jeśli ziemniaki nie są sypkie, po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić je na 1 dzień do lodówki i poczekać aż obeschną.