4pojedyncze piersi z kurczakaok. 150 g każda; większe nie uduszą się dostatecznie w środku
50gmasłasolone; ¼ kostki
1ząbekczosnkubardzo drobno pokrojony
½czerwonej cebulimała; bardzo drobno pokrojona
2łyżki natki pietruszkidrobno posiekana
½cytrynytylko wyciśnięty sok
1jajko
8łyżekmąki
8łyżekbułki tartej
klarowane masłodo smażenia (lub opcjonalnie: olej)
sól, pieprz, pieprz czosnkowy
Instrukcje
Piersi rozbijamy tłuczkiem (powinny być cienkie, ale nie powinny się podziurawić). Do rozbijania najlepiej włożyć je w foliowe woreczki - mięso nie będzie pryskać).
Masło dusimy widelcem, dodajemy czosnek, cebulę i pietruszkę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części, z każdej formujemy mały wałeczek.
Maślane wałeczki układamy na roztłuczonym mięsie, zawijamy brzegi i ciasno zwijamy w roladkę. Spinamy 1-2 wykałaczkami.
Rozkłócamy jajko widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem czosnkowym.
Roladki obtaczamy w mące, potem maczamy w jajku, a na koniec panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym, klarowanym maśle (lub opcjonalnie na oleju), najlepiej każdy kotlet osobno, na niezbyt dużym ogniu. Czas smażenia jednego kotleta powinien wynosić ok. 10 minut, podczas których panierka nabierze złoto-brązowego koloru, a mięso dobrze udusi się od środka. Każdy usmażony kotlet osączamy na papierowym ręczniku.
Ze świeżo upieczonego kotleta de volaille po przekrojeniu delikatnie tryska masło.