250gpiersi z kurczaka1 pojedyncza pierś; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze
250gcielęcinymożna zastąpić piersią z kurczaka; bardzo drobno posiekana ręcznie lub w malakserze
1bułka kajzerkaświeża lub sucha
½szklankimleka
2łyżkimasłastopione
1łyżkanatki pietruszkiopcjonalnie; posiekana
sól, pieprzpolecam pieprz cytrynowy lub zwykły czarny wymieszany z 1 łyżeczką skórki startej z wyparzonej cytryny
Panierka
4-6kromekbiałego chleba tostowegopokrojone w kosteczkę o boku kilku mm
Do smażenia
masło klarowanemożna zastąpić olejem do smażenia
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
Z kostek chleba tostowego robię grzanki na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, trzymając je przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu.Można też zostawić je wcześniej w chłodnym miejscu do ususzenia i pominąć krok z patelnią lub włożyć całe kromki do tostera, a potem pokroić w kostkę.
Bułkę kajzerkę przekrawam na kilka części i moczę w większej misce w mleku, żeby całkowicie zmiękła. Nie odciskam!
Rozdrabniam bułkę, dodaję stopione masło oraz posiekane mięso i pietruszkę. Doprawiam i mieszam dokładnie całość do uzyskania lepkiej masy.
Lepię zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kotlety i obtaczam w grzankach.
Obsmażam krótko na klarowanym maśle kotlety z obu stron na złocisty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wstawiam do piekarnika na środkową półkę, bez przykrycia, na ok. 15 minut.
Podaję z gotowanymi ziemniakami lub puree oraz sosem pieczarkowym.