Najlepszy kotlet schabowy z grilla z kostką, z dużego kawałka schabu najlepszej jakości. Prosty i efektowny kotlet schabowy z grilla, soczysty w środku i przypieczony z wierzchu.
2plastryschabu z kostkąroztłuczony za pomocą tłuczka
1-2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany
1łyżeczka imbiru lub ostrej/łagodnej paprykiświeży, starty na tarce lub suszony
4łyżki miodu lub sosu sojowego
4łyżki oliwy z oliwek
1-2łyżki octu śliwkowego, gruszkowego lub winnego albo soku z cytryny
sól, pieprz
Instrukcje
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie na dużym talerzu.
Dokładnie namaczam mięso w marynacie. Można odstawić je na ok. 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzewam grill lub patelnię do grillowania. Na dużym ogniu, przez 1 minutę z każdej strony, szybko grilluję mięso, żeby wierzchnia część białka ścięła się.
Obracam mięso o 45 stopni i grilluję jeszcze przez 1-2 minuty, następnie przewracam na drugą stronę tak, żeby na powierzchni mógł utworzyć się wzorek w kształcie kratki i znów dogrillowuję przez 1-2 minuty.
Przekładam mięso na talerz, dekoruję sałatką oraz wybranymi dodatkami i serwuję.