Aromatyczny, soczysty kotlet schabowy z kostką czyli przepis na najlepszy kotlet schabowy smażony w panierce, z kawałkiem kości, która dodaje mięsu smaku i aromatu.
300-500gplastrów schabu z kostkąporcjowany na kotlety, z kawałkami kostki pozostawionymi na brzegu
1jajko
mąka
bułka tarta
100gsmalcu do smażeniamożna zastąpić masłem klarowanym
chili lub papryka w proszku
sól, pieprz
Instrukcje
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tłuczemy za pomocą tłuczka do grubości ok. 8 mm.
Rozkłócamy jajko i dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz chili lub paprykę (można też, zamiast doprawiania jajka, posypać przyprawami mięso).
Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
Na rozgrzanej patelni topimy smalec i smażymy kotlety na średnim ogniu (można najpierw obsmażyć je z obu stron po 1 minucie, następnie dosmażać lub po prostu smażyć jedną stronę do momentu zrumienienia bułki tartej, obrócić i dosmażyć drugą.
Opcjonalnie, pod koniec smażenia, można przykryć patelnię pokrywką, żeby panierka nie była zbyt sucha.
Osączamy kotlety z nadmiaru tłuszczu na specjalnej łopatce lub na papierowym ręczniku czy serwetce i serwujemy.