Najlepszy kotlet z kurczaka smażony w panierce, przypominający kotlet schabowy. Jest to kotlet z piersi kurczaka panierowany w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej.
2piersi kurczakapojedyncze lub 1 podwójna; umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, oczyszczone z tłuszczu i błon, roztłuczone tłuczkiem
1jajko
kilka łyżek mąki
kilka łyżek bułki tartej
100gmasła½ kostki; klarowane; można zastąpić olejem słonecznikowym
przyprawa do kurczakamieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku
sól, pieprz
Instrukcje
Jajko rozkłócamy z przyprawami.
Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).
Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.