1pierś kurczakapodwójna; porcjowana, oczyszczona z błon, umyta, osuszona na papierowym ręczniku; roztłuczona
100gmigdałów w płatkach
1jajko
½cytrynytylko wyciśnięty sok
½ząbkaczosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
mąkapszenna lub kukurydziana
masło klarowanedo smażenia
sól, pieprz
Instrukcje
Kotlety nacieramy solą i, opcjonalnie, pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Obtaczamy każdy kotlet w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem dokładnie obtaczamy w płatkach migdałów.
Smażymy kotlety z kurczaka z migdałami na rozgrzanym maśle klarowanym, na średnim ogniu, sprawdzając czy spód jest przyrumieniony, następnie obracając i dosmażając (rumieniąc) drugą stronę.
Nadmiar tłuszczu odciskamy na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy kotlety z gotowaną brukselką lub brokułami oraz ziemniakami.