Kotlety jajeczne z bułką tartą lub bezglutenowe, doprawione natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami, z dodatkiem aromatycznego pieprzu cytrynowego. Najlepsze kotlety z jajka!
5jajekugotowane na twardo, wystudzone, obrane i dokładnie rozduszone widelcem w miseczce
1jajkosurowe
1łyżkamąki owsianejmożna zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą
1łyżkamąki orzechowej lub migdałowejmożna zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą
1cebulamała, drobno pokrojona; surowa lub delikatnie zeszklona na oleju; można zastąpić 3 łyżkami świeżego, posiekanego szczypiorku
2łyżkinatki pietruszkidrobno posiekana; można zastąpić koperkiem, tymiankiem lub bazylią
sól, pieprzpolecam pieprz cytrynowy
Panierka
6łyżekmąki orzechowej lub migdałowejmożna zmiksować orzechy lub migdały w blenderze; można zastąpić dodatkową mąką owsianą lub bułką tartą
6łyżekmąki owsianejmożna zmiksować płatki owsiane w blenderze; można zastąpić bułką tartą
Do smażenia
olej lub masło klarowanedo smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki na masę mieszam w miseczce. Doprawiam solą i pieprzem. Masa będzie mieć lepką, wilgotną konsystencję. Można wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby potem odrobinę łatwiej formowały się kotlety.
Składniki panierki mieszam w głębokim talerzu.
Dzielę masę na 6 części. Z każdej formuję kotlet o średnicy ok. 8 cm.
Każdy kotlet obtaczam dokładnie w panierce i przekładam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (nie trzeba smażyć ich w głębokim oleju, ale dobrze, jeśli tłuszczu będzie kilka mm na dnie patelni).
Smażę na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
Odciskam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję kotleciki.