Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kotlety rybne
Kotlety rybne na obiad lub jako dodatek do rybnych burgerów. Można podać z frytkami, ziemniakami lub innymi warzywami gotowanymi czy grillowanymi, albo kluskami i surówką.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
30
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
kotlety rybne
Servings:
12
sztuk
Calories:
280
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Masa
1
kg
ryby
filetowana, dowolna - można też wykorzystać kilka różnych ryb, np. łososia połączyć z dorszem i mintajem; zmielona w maszynce do mięsa
1
cebula
opcjonalnie; mała, drobno posiekana i zeszklona na oleju
2
ząbki
czosnku
bardzo drobno posiekany; można zastąpić 2 łyżkami imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
1
pęczek
koperku, mięty lub natki pietruszki
opcjonalnie; drobno posiekany
1
jajko
2-4
łyżki
mąki
jeśli masa będzie rzadka i nie będzie chciała się lepić w kotlety
2
kajzerki
suche; namoczone w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięte
sól, pieprz
Panierka
1
jajko
rozkłócone
bułka tarta
do panierowania
Dodatkowo
olej
do głębokiego smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki masy, poza mąką, łączę w misce i mieszam łyżką.
Stopniowo dodaję mąkę, mieszam łyżką i sprawdzam, czy masa osiąga konsystencję odpowiednią do formowania kotletów.
Za pomocą zwilżonych zimną wodą dłoni i łyżki formuję kotlety. Maczam każdy w jajku, następnie obtaczam w tartej bułce.
Smażę kotlety na patelni, na oleju sięgającym ok. 5 mm ponad dno patelni. Na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
Odsączam kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję.
Uwagi
Jak sprawdzić świeżość ryby
Jak pokroić cebulę
Oprócz mąki, w celu zagęszczenia masy można wykorzystać dodatkowo kilka łyżek bułki tartej.
Kotlety najlepiej smakują na ciepło, ale można też podać je na zimno, np. jako dodatek do kanapek.
Wartości odżywcze
Serving:
1
sztuka (100 g)
|
Kalorie:
280
kcal
|
Carbohydrates:
13
g
|
Białko:
19
g
|
Fat:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
55
mg
|
Sód:
234
mg
|
Potas:
319
mg
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
390
IU
|
Witamina C:
6.4
mg
|
Wapń:
42
mg
|
Żelazo:
1.6
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!