6cytrynwyszorowane, sparzone; wyciśnięty sok; starta skórka
2szklanki cukrumożna wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
200gmasła1 kostka
Instrukcje
Sok, startą skórkę, cukier i masło podgrzewam w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
Dodaję rozkłócone jajka, przelewając je stopniowo przez sitko i cały czas dokładnie mieszając.
Podgrzewam krem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, zapobiegając ścięciu się jajek.
Zgęstniały krem przelewam do słoiczków, studzę i schładzam w lodówce. Ewentualne grudki można rozetrzeć przez sito.
Krem cytrynowy lemon curd można przechowywać w lodówce przez kilka dni.