Krem czekoladowy budyniowy czyli czekoladowy krem do tortu lub ciasta przygotowany na bazie budyniu czekoladowego i masła. Jest to gęsty i bogaty w smaku krem.
3łyżki kakaociemne, gorzkie lub słodkie, rozpuszczalne
2-3łyżki cukruopcjonalnie; jeśli kakao nie było słodkie; najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
Dodatkowo
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej
1-2żółtkaopcjonalnie
Instrukcje
Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, mąkę, kakao, żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowuję.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, kakao, mąki/żółtek, cukru, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
W momencie zagotowania od razu zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.
Masło ucieram na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
Do masła dodaję budyń po 1 łyżce, miksując na niskich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu.
Gotowym kremem przekładam lub dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki, do stężenia, na ok. 2 godziny.