Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
porcja do jednowarstwowego przełożenia tortu o średnicy 26-28 cm lub dwuwarstwowego przełożenia tortu o średnicy 21-24 cm)
Mniejszy
Normalny
Większy
Krem maślany
Podstawowy przepis na krem maślany do tortu czyli bazowa receptura na krem z masła i surowych żółtek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii lub sokiem z cytryny.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Chłodzenie:
3
godziny
godziny
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
krem maślany, krem na maśle, krem z masła, maślany krem
Servings:
1
porcja do jednowarstwowego przełożenia tortu o średnicy 26-28 cm lub dwuwarstwowego przełożenia tortu o średnicy 21-24 cm)
Calories:
511
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
200
g
masła
1 kostka; wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu
½
szklanki
cukru pudru
½
cytryny (sam sok)
zamiast soku z ½ cytryny można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
2
żółtka
o temperaturze pokojowej
Instrukcje
Masło ucieram mikserem na puszysty krem.
Do utartego masła wbijam 1 żółtko i rozmiksowuję na gładko.
Dosypuję połowę cukru pudru, rozmiksowuję na gładko.
Powtarzam czynności dla drugiego żółtka i pozostałego cukru pudru.
Do kremu, ucierając, stopniowo wlewam sok z cytryny i miksuję całość do gładkości.
Wystudzony tort przekrawam na dwie lub trzy równe części i przekładam kremem. Delikatnie dociskam górny placek ciasta.
Dekoruję wierzch tortu zgodnie z przepisem i odstawiam na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak sprawdzić świeżość jajka
Jak wyparzyć jajko
Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Wartości odżywcze
Serving:
100
g
|
Kalorie:
511
kcal
|
Carbohydrates:
18
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
49
g
|
Tłuszcze nasycone:
30
g
|
Cholesterol:
234
mg
|
Sód:
413
mg
|
Potas:
24
mg
|
Cukier:
17
g
|
Witamina A:
1575
IU
|
Witamina C:
3.3
mg
|
Wapń:
27
mg
|
Żelazo:
0.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!