Krem z mascarpone do tortów lub ciast oraz dekoracji deserów. Łatwy do zrobienia i bez miksowania, powstaje po wymieszaniu serka mascarpone z cukrem pudrem lub roztopioną białą czekoladą i opcjonalnymi dodatkami.
½szklankicukru pudru lub ksylitoluokoło; zamiast cukru można wykorzystać 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
1łyżka ekstraktu z wanilii
1łyżka soku owocowegonp. z cytryny lub z pomarańczy
1łyżka likierunp. amaretto
1łyżka gorzkiego kakao
1łyżka kawy rozpuszczalnej
barwnik spożywczy w dowolnym kolorzewg przepisu na opakowaniu
Instrukcje
Na najniższych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie, za pomocą łyżki) ubijam mascarpone z dodatkiem cukru pudru lub ksylitolu (UWAGA: zbyt długi czas ucierania oraz za wysokie obroty mogą doprowadzić do zwarzenia się kremu).
Pod koniec ubijania dodaję opcjonalny dodatek smakowy.
Krem rozsmarowuję na cieście.Można też wykorzystać go do dekorowania tortów, ciast i deserów za pomocą szprycy.
Przed podaniem ciasto lub deser z kremem z mascarpone chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.