Pyszny krem z warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku, pietruszki, ziemniaków i marchewki oraz czerwonej papryki. Doprawiony ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z warzywami na obiad.
W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z porem i czosnkiem na oliwie.
Dodaję surową paprykę, marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.Jeśli wykorzystuję paprykę pieczoną, dokładam ją do zupy dopiero przed zmiksowaniem.
Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.
Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
Dodaję słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.
Doprawiam sokiem z limonki/cytryny, dodaję pieczoną paprykę i miksuję całość blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Taka zupa kremowa z warzyw może powstać również na bazie warzyw pozostałych po gotowaniu wywaru czy rosołu. To, co surowe, wystarczy dodawać do zupy zgodnie z przepisem. To, co ugotowane, wrzucić do garnka przed miksowaniem.