Proste i szybkie smażone krewetki, idealnie przygotowane w maśle klarowanym, które nadaje im najlepszy smak, z dodatkiem czosnku, soku z limonki lub cytryny oraz chili i odrobiny rozmarynu. Najlepsze smażone krewetki bez panierki.
12krewetek tygrysich lub królewskichobrane, bez żyłek lub w całości
1ząbekczosnkuw całości ze skórką lub obrany i pokrojony w drobną kosteczkę
½papryczki chilidrobno pokrojona
2-3listkirozmarynudrobno pokrojony
2-3łyżkimasła klarowanego
¼cytryny lub limonki
Instrukcje
Obrane krewetki skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
Na patelni, na małym ogniu, szklimy czosnek na klarowanym maśle (jeśli korzystamy z czosnku w całości, trzymamy go na patelni przez 2 minuty i zdejmujemy, gdy odda smak).
Do czosnku dodajemy papryczkę chili i znów szklimy całość na małym ogniu.
Zdejmujemy warzywa z patelni, a na tym samym maśle smażymy na średnim ogniu krewetki. Należy je smażyć krótko i od razu gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia (będą się smażyć jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni, a trzymane na niej zbyt długo, zrobią się gumowate).
Podajemy krewetki razem z zeszklonym czosnkiem i papryczką chili oraz wybranymi dodatkami (makaron, ryż, tosty, pieczywo czosnkowe).