12krewetek tygrysich lub królewskichobrane i oczyszczone z żyłek lub w całości
1cytryna lub limonka
1ząbekczosnkulub 1-2 łyżki imbiru albo 1 łyżeczka drobno posiekanego lub suszonego chili
Instrukcje
Krewetki nadziewam na patyczki do szaszłyków.
Przyprawiam krewetki czosnkiem, imbirem lub chili. Można też, opcjonalnie, skropić je sokiem z cytryny lub limonki.
Grilluję krewetki z obu stron na grillu lub patelni do grillowania albo w dobrze rozgrzanym piekarniku, na kratce aż do zaróżowienia. Po ok. 2 minuty z każdej strony, jeśli były surowe (szary kolor). Po maksymalnie 1 minucie z każdej strony, jeśli korzystam z krewetek obgotowanych (już lekko zaróżowione).
Zaróżowione z obu stron krewetki zdejmuję z rusztu – zbyt długo trzymane w cieple staną się gumowate.
Skrapiam krewetki sokiem z cytryny lub limonki i serwuję.